Activiteiten

Share
balls-5-hor-l-r.jpg (4343 bytes)

Open Harp Dag logo liggend 

Open Harp Dag “light”

Meld je hier aan voor de workshops en proefles [ INSCHRIJVEN ]

28 oktober 2017 in Amsterdam

De Nederlandse Folk Harp Vereniging en de Nederlandse Harp Vereniging organiseren samen de jaarlijkse Open Harp Dag. Een dag van ontmoeten en leren voor studenten, professionals én amateurs en een uitgelezen mogelijkheid voor een kennismaking met de harp voor liefhebbers en luisteraars. Dit jaar zijn we te gast bij de muziekschool Amsterdam Noord. Parkeren is gratis of kom met bus 33 vanaf Amsterdam Centraal!

Een ‘light’ harpdag, want in het voorjaar van 2018 pakken we weer uit samen met het Dutch Harp Festival. Dit festival biedt een grote harpmarkt, workshops en concerten van internationale harpisten. Daarom richten we ons deze Open Dag juist op harpspelers en hardontwikkeling in Nederland.

We zijn heel trots dat Balfolk sterren Coca & Lies van Kelten Zonder Grenzen ons deze Open Harp Dag de fijne kneepjes van het spelen voor balfolk dansers komen uitleggen. Voor opkomend talent is er de workshop rondom het Rosa Spier Concours van Inge Frimout-Hei en de hartdocenten onder ons kunnen zich verdiepen in de laatste grote “harptrend”, Muziek in de Zorg/ Harptherapie. Het -dansbare- slotconcert staat in het teken van de Balfolk en wordt gegeven door Kelten Zonder Grenzen. We zien ernaar uit je op 28 oktober te ontmoeten!

Dagschema

10.00 Workshops & informatie ochtend
- Balfolk, alle niveau’s(Coca & Lies)
- Rosa Spier Harpconcours-workshop opdrachtcompositie (Inge Frimout)
- info ochtend Harp in de Zorg
12.30 Lunch
13.15 Slotconcert Kelten Zonder Grenzen

Workshops

Balfolk

Doelgroep: alle niveau’s

Bij grote belangstelling is het mogelijk dat we de groep in tweeën verdelen.

Coca en Lies van de Kelten zonder Grenzen hebben ruime ervaring op zowel podium als op de dansvloer en weten als geen ander hoe je dansers aan het zwieren krijgt.

Samen duiken we de dansen in: hoe speel je nou voor dansers? Is dat anders dan voor een luisterend publiek? Hoe geef je een ander karakter aan verschillende dansen in dezelfde maatsoort? Maar praten over dansen is als tekenen over zang...dus we gaan zelf ook dansen!

De workshop is voor harpisten van alle niveau’s toegankelijk en ook voor het dansgedeelte is geen voorkennis nodig. Wij hebben er nu al heel veel zin in!

Rosa Spier Harpconcours-workshop, door Inge Frimout-Hei

Doelgroep: deelnemers folkharp categorie RSHC

Het verplichte werk voor het Rosa Spier Harp Concours in 2018 categorie Keltische Harp, wordt deze keer geschreven door Inge Frimout-Hei.De suite Melrose is vanaf 1 september verkrijgbaar. Iedere deelnemer aan het concours kiest twee delen uit deze suite, categorie 1 t/m 14 jaar kiest 1 deel.Tijdens deze workshop leer je meer over de achtergrond van het werk Melrose. Je werkt met Inge aan je zelfgekozen solostukken. Belangstellenden zijn welkom om te komen luisteren. Een niet te missen kans voor alle bespelers van de Keltische Harp die aan het RSHC mee gaan doen!

 

Info ochtend Harp in de zorg

Deze recente richting in de harpwereld is volop in ontwikkeling. Daarom willen de beide harpverenigingen er graag een ochtend alle aandacht aan schenken en de leden de mogelijkheid bieden nader kennis te maken. De presentaties worden gegeven door:

Margaret Forrest, zij volgde het International Harp Therapy Program en is lid van het core team van IHTP-Europe en mentor voor de opleiding voor het IHTP.

Anouk Platenkamp, volgde ook het IHTP en was korte tijd mentor, maar volgde haar hart en geeft een eigen cursus therapeutisch harpspel geënt op de Nederlandse situatie. 
Manja Smits, geeft speciale workshops op basis van improvisatie samen met twee andere (klassieke) musici, met dementerenden en hun verzorgers in een kring. Deze vorm is de laatste 20 jaar ontwikkeld in Engeland vanuit de Wigmore Hall en het conservatorium in Den Haag en Groningen bieden hiervoor scholing aan binnen de Master opleiding en als bijscholing. Cityproms Embrace uit Leewarden werkt heel actief in Friesland en omstreken hiermee in allerlei verpleeghuizen. Ook muziekcollectief Ludwig is er mee actief in de Randstad.

Aansluitend aan de presentaties is er een workshop therapeutisch harpspel voor docenten. Deze wordt gegeven door Anouk Platenkamp (van ongeveer 11:00 – 12:20 uur)
Dat harpmuziek veel voor je kan doen weten we als harpiste natuurlijk als geen ander. Door muziek kun je een sfeer oproepen, van vrolijk tot troostend je kunt er je emoties in kwijt. Dit geldt ook zeker wanneer je voor anderen speelt, en helemaal voor mensen die op de een of andere manier een beperking ervaren (fysiek, emotioneel, mentaal). Maar wat als je door jou manier van muziek maken nog meer aan kan sluiten bij de emoties van de persoon voor wie je speelt? Dat is precies waar het in therapeutisch harpspel om gaat. In deze workshop ga je aan de slag met improvisatie. Door improvisatie in te zetten kun je aansluiten bij de persoon voor wie je speelt en kun je een diepere muzikale ervaring teweeg brengen, een gevoel van samensmelting (entrainment) creëren, waardoor je muziek een therapeutische waarde heeft.
We gaan werken met kerktoonladders om een sfeer op te roepen. Je leert een aantal basispatronen voor de linker hand en principes waarmee je mooi kan leren improviseren. De workshop is bedoelt voor docenten die iets wil doen met therapeutische muziek, maar kan ook heel nuttig zijn wanneer je als docent graag improvisatie in je lessen wil brengen maar niet weten hoe dit aan te pakken.

 

Slotconcert Kelten Zonder Grenzen

Vol energie, plezier en met een enorme passie voor muziek: het is moeilijk om hun aanstekelijke levenslust te weerstaan. Dit zijn de Kelten zonder Grenzen, een niet te missen balfolk band, met een heel eigen geluid. Met twee harpen, draailier en drums weten ze een bijzondere wereld te creëren. Net als sprookjes kan hun muziek soms heel erg lief en vrolijk zijn, maar ook donker en onheilspellend…en alles daar tussen in! Ga met Coca en Lies mee op hun muzikale reizen en je kan er zeker van zijn dat het je niet onberoerd zal laten.

www.keltenzondergrenzen.nl

Het lunchconcert én het slotconcert zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage zal zeer op prijs gesteld worden!

Coca Roman

Coca Román danst al haar hele leven. Klassiek ballet, balfolk, tango en gewoon lekker freestyle swingen bij een woeste band of dj...bewegen zit in haar bloed! Dans en muziek zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden: het versterkt elkaar! Vanaf het moment dat Coca op jonge leeftijd achter een harp mocht zitten was ze verliefd. En na wat omzwervingen vond ze uiteindelijk helemaal haar draai als folkharpiste. Het overbrengen van haar passie staat voorop en of je dat luisterend of dansend doet mag je zelf weten. Zo lang iedereen in het publiek gelukkig kijkt, is alles goed!

Lies Sommer

Stad en land reist ze af om te mogen spelen en dansen. Lies heeft het er maar druk mee. Ze speelt in diverse groepen, variërend van Middeleeuws tot balfolk tot rock en ze geeft regelmatig dans- en muziekworkshops. Lies begon op tienjarige leeftijd met harpspelen, maar kreeg de smaak pas echt te pakken toen ze voor haar studie Keltisch in Ierland terecht kwam, en daar de folkharp en folkmuziek ontdekte. Het balfolkdansen leerde ze van oude, grijze dametjes op de markt in Bretagne en later op diverse folkfestivals in Frankrijk. Naast harp speelt ze ook draailier en schalmei.

 

Alvast naar de muziek van Lies luisteren?

Datura - www.daturamusic.nl

Ball Noir - www.ballnoir.nl

Orfeo - www.orfeofolk.nl

Inge Frimout-Hei


Inge is echte muzikale duizendpoot; ze is als harpiste regelmatig op het podium te vinden, is harpdocent en leider van het Blue Planet harpensemble, componiste én uitgever van harpmuziek. Haar ensemble werken ‘Flidias and the Magic Harp’ en ‘Blue Planet’ worden van Amerika tot Japan en Australië door harpisten gespeeld. Samen met harpiste en zangeres Jopie Jonkers schreef zij de harpmethode ‘Arpa Latina 1 & 2’. In 2012 schreef zij het ensemble werk ‘Whispering Caves’. De première werd uitgevoerd door het Blue Planet Harp Ensemble in de Gemeentegrot van Valkenburg, met 30 harpen.

Naast jarenlange ervaring in het lesgeven op diverse muziekscholen, heeft Inge ervaring in het geven van workshops o.a. voor de Nederlandse Folk Harp Vereniging, tijdens het Festival Schotland-Veere en het Grasmere Festival in Engeland.

Proeflessen

Zoals altijd geven wij weer gratis proeflessen voor diegenen die nog geen harp spelen, maar er kennis mee willen maken. Graag vooraf opgeven via mail of antwoordstrook.

Kosten

Workshops; 17,50 leden NHV/NFHV 22,50 niet - leden

Toehoorders zijn welkom en betalen 5,00 per workshop. Elke workshop is inclusief lunch en koffie/thee/limonade. Het concert is gratis. Wel wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld.

Meld je hier aan voor de workshops en proefles [ INSCHRIJVEN ]

balls-5-hor-l-r.jpg (4343 bytes)

31 oktober 2015 was de Open Harp Dag in Tilburg!

De Nederlandse Folk Harp Vereniging en de Nederlandse Harpvereniging organiseerden samen de jaarlijkse Open Harp Dag. Een dag van ontmoeten en leren voor studenten, professionals én amateurs en een uitgelezen mogelijkheid voor een kennismaking met de harp voor liefhebbers en luisteraars. Dit jaar waren we te gast bij het Koning Willem II College in Tilburg.

 

Kinderen konden onder leiding van Sabien Canton een echte Première instuderen. Avontuurlijke liefhebbers konden zich met Anouk Platenkamp wagen aan hun eerste sessie. Niemand minder dan Erik Ask-Upmark, de Zweedse ‘Meestermuzikant van het Rijk’, heeft ons de wereld van Scandinavische Folk binnen geleid en Anneleen Lenaerts, soloharpiste van de Wiener Philharmoniker, heeft een masterclasses aan studenten en gevorderde amateurs gegeven.

Voor deelnemers aan het Rosa Spier Harpconcours gaf Sabien Canton een workshops over haar opdrachtwerk. 


Tijdens de lunch konden we langs de harpexpositie lopen en luisteren naar het leerlingenensemble van Margaret Forrest en Valérie Rijckmans. Tijdens de lunchpauze werd ook het nieuwe jubileumboek gepresenteerdter gelegenheid van het twintigjarig jubileum van de NFHV. Het Slotconcert werd gegeven door Erik Ask-Upmark en Anneleen Lenaerts, met Prinses Christina Concours winnares Michelle Sweegers in het voorprogramma.
Heb jij een mooie foto of een verhaal over de Open Harp Dag dat je met ons wilt delen?

Laat het ons weten! Dat kan via facebook of via contact

balls-5-hor-l-r.jpg (4343 bytes)

Op zaterdag 25 oktober 2014 organiseerden de Nederlandse Folk Harp Vereniging en de Nederlandse Harp Vereniging alweer de derde Open Harp Dag.

Dit jaar was de Open Harp Dag te gast bij Cultura in Ede waar Saskia van Hattem de harpdocente is.
We hebben weer ons best gedaan om een interessante, inspirerende dag te organiseren.

Foto's van deze dag zijn de zien op Facebook.

balls-5-hor-l-r.jpg (4343 bytes)

Open Harp Dag 2 november 2013 Te Vleuten

De Nederlandse Harp Vereniging en de Nederlandse Folk Harp vereniging hebben deze dag samen vorm gegeven.

We waren deze dag te gast bij het Utrechts Centrum voor de Kunsten, locatie Vleuten. Burchtpoort 5, 3452 MD Vleuten. Constance Allanic is de harpdocente van het UCK.

Voor foto's: kijk op www.facebook.com/folkharp

balls-5-hor-l-r.jpg (4343 bytes)

Open Harp Dag 3 november 2012

We waren te gast bij Ghislaine Maclaine Pont in de muziekschool te Roosendaal. Dit keer kreeg de dag een iets andere invulling, we hebben deze namelijk voor het eerst samen georganiseerd met de Nederlandse Harp Vereniging (NHV).

Kijk hier voor foto's van deze geslaagde dag.

balls-5-hor-l-r.jpg (4343 bytes)
Bekijk hier foto's en een video-impressie
van de Open Folk Harp Dag 2011 in Alkmaar!

balls-5-hor-l-r.jpg (4343 bytes)
Bekijk hier een fotoreportage van de Open Folk Harp Dag
van 10 april 2010 in Helmond

balls-5-hor-l-r.jpg (4343 bytes)
Jaarlijks wordt in de Algemene Ledenvergadering het activiteitenplan van de NFHV besproken en goedgekeurd. De vereniging organiseert, onder andere;
- jaarlijks een grootschalige landelijke activiteit
- samenspelbijeenkomsten (met name voor volwassen amateurs onder deskundige begeleiding)
- een beginnersdag (voor amateurs die 1 tot 3 jaar les hebben)
- workshops waarbij gepoogd wordt de verschillende categorieën leden te bereiken  (jeugdige, jongvolwassen en volwassen amateurs en professionals) en de inhoud van de workshop op de doelgroep af te stemmen
- concerten
- muziekvakanties
Informatie hierover wordt uitgebreid aangekondigd en toegelicht in Folk Harp Folks!
Tevens is de mogelijkheid om deel te nemen aan buitenlandse cursussen, festivals en workshops.

 

uk.gif (175 bytes)
balls-5-hor-l-r.jpg (4343 bytes)

Activities of the NFHV

Each year, the activity schedule of the NFHV is discussed and approved in the General Member's Meeting. Some of the activities the NFHV organizes are:

- one large, national event annually

- harp sessions (primarily with adult amateurs in mind, under supervision of professional players)

- a beginner’s day (for amateurs who have had 1-3 years of instruction)

- workshops, designed to reach the various categories of members (young people, young adults and adult amateurs and professionals), with the content of each workshop geared towards the specific target group

- concerts

- 'harp holidays'

These events will be announced, with details, in Folk Harp, Folks!

Members can also participate in courses, festivals and workshops abroad:

 

balls-5-hor-l-r.jpg (4343 bytes) 

Festivals en Workshops

INTERNATIONAAL
 
Arpa Viva Cymru
Info: www.arpavivacymru.org

World Harp Congress in Amsterdam, Nederland
Info: www.worldharpcongress.org

SCHOTLAND

The Edinburgh International Harp Festival
Info: www.harpfestival.co.uk/index.htm  

Lessen op Lewis
Info: www.lochroag.co.uk 
Een eiland voor de Schotse kust. Mooi!

Harp Holidays
Info: www.ardival.com/Ardival_Harps.htm  
In de Schotse hooglanden. Idyllisch!
Docent: William Taylor, oude muziek

Clarsach Society
Info: www.clarsachsociety.co.uk/intro.htm
Plaatselijke afdelingen organiseren regelmatig workshops met voornamelijk Schotse en Engelse harpers

IERLAND

Boghill
Info: www.boghill.com
Docent: Paul Dooley, http://www.pauldooley.com

An Chúirt Chruitireachta
Info: http://cruit.harp.net
De Ierse Folk Harp Vereniging geeft regelmatig workshops

Irish Harp Centre
Info: www.irishharpcentre.com
Castleconnell, Co. Limerick.
De muziekschool van Janet Harbison.
Veel verschillende lesmogelijkheden, ook lessen voor andere instrumenten.

South Sligo Summer School
Info: www.sssschool.org/Open.htm 
Co Sligo. Er zijn ook lessen voor andere instrumenten.

Joe Mooney Summer School
Info: http://www.joemooneysummerschool.com  
Co Leitrim.
Docent: Gráinne Hambly, http://grainne.harp.net  
Er zijn ook lessen voor andere instrumenten.


Comhaltas
Info: http://www.comhaltas.com/about/index.htm
De Ierse vereniging voor traditionele Ierse muziek

DUITSLAND

Harfentreffen
Info: www.harfentreffen.de/index2.html
In een jeugdherberg tussen Frankfurt en Kassel.
Ieder jaar in juni met een verscheidenheid aan docenten en bouwers.
Het accent ligt er op de ontmoetingen tussen harpspelers; je kan er ook alleen genieten van de
concerten en de andere harpers zonder lessen te volgen.

Sueddeutsches - Harfentreffen
Info: www.sueddeutsches-harfentreffen.de
In een jeugdherberg bij de Schliersee ten zuiden van München

Celtic Days on Lake Constance
www.harp.net/Kora/Festival.htm
In Zwitserland aan het meer van Constance met een verscheidenheid aan docenten

Harfen und pianoseminar
Info: www.pianoseminar.com
docent: Ken Ecury
Stelzen bei Reuth


FRANKRIJK

BRETAGNE

Hét internationale harpfestival van Bretagne in Dinan
Info: http://www.harpe-celtique.com/myrdhin/festival.htm
Lessen en concerten van Myrdhin en veel andere bekende en onbekende harpers.

Violaine Mayor
Info: www.clarsach.net/Violaine_Mayor/classes.htm
Violaine Mayor speelt zelf op metalen snaren. Zij geeft les in deze techniek die ontwikkeld is door
Ann Heymann. Er zijn Nederlanders die het met veel plezier en succes op een Keltische harp
gebruiken.

balls-5-hor-l-r.jpg (4343 bytes) 

 

10:40, 16th January 2018
«  januari 2018  »
zmdwdvz
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Share

 

Eerdere open harp dagen

 

Open Harp Dag
2 november 2013
Utrechts Centrum voor de Kunsten, locatie Vleuten


Open Harp Dag
3 november 2012
Roosendaal

 

Open Folk Harp Dag
3 april 2011
'Artiance',
Alkmaar

 

Open Folk Harp Dag
10 april 2010
Kunstkwartier, Helmond

Open Folk Harp Dag


18 april 2009
Muziekschool To Be
Ridderkerk

Open Folk Harp Dag


19 april 2008 Kunstencentrum de Plantage, Tiel.

 

Open Folk Harp Dag
24 maart 2007
Muziekschool Waterland, Purmerend

 

Open dag 22 april 2006 in 'de Kom' te Nieuwegein

 

Lustrum 1 oktober 2005 te Ellecom

 

2004 Open dag in Wageningen / Samenspeldagen voor beginners en gevorderden / 'The World according to harp' / start Samenspelgroep omg. Dordrecht o.l.v. Ghislaine Maclaine Pont / Workshops traditionele Ierse (dans)muziek door GrĂ¡inne Hambly en Kathleen Loughnane

 

2003 Open dag in Lelystad / 'The World according to harp' / Workshop en concert door de Schotse harpiste Wendy Stewart / start Samenspelgroep IJsselland o.l.v. Junda Maks

 

2002 Ellecom-Workshop met Rachel Ann en Edward Witsenburg/ Samenspeeldag/ Harpomania!

 

2001 Utrecht -Open Dag

 

2000 Den Haag- Open Dag

 

1999 Maart Open Dag / Ellecom weekend NFHV

 

1998 Capelle a/d IJsel Open Dag NFHV / Hei en Boeicop Kerstweekend

 

1997 Zwolle Ledenvergadering/Vlissingen Harpfestival / Heemskerk Kerstweekend NFHV