In deze FHF! - archief

2010

FHF! 4 - 2010

Share

Nu de Goedheiligman weer in het land is en de eerste sneeuw al gevallen, is het aan mij de eer om de 4e FHF! van dit jaar aan te kondigen. Voor de NFHV was het ook een stormachtig jaar. Het begon natuurlijk allemaal met een jubileum, dat we gezamenlijk gevierd hebben tijdens de Open Folk Harp Dag in april van dit jaar. Helaas was het niet alleen feest dit jaar. In augustus hebben we afscheid moeten nemen van ons erelid Ank van Campen en in oktober van Titia Tieman. Beiden waren pioniers voor de folk harp! Voor deze editie van de FHF! was het te laat om nog over Titia te schrijven, in een volgende uitgave kijken we terug op haar leven. Wel is er in deze FHF! veel te vinden over Ank van Campen. Ank heeft jarenlang muziek verzameld en gearrangeerd voor de folk harp en daarvan heeft al menig stuk in ons blad gestaan. Deze keer ook weer muziek van haar hand en natuurlijk artikelen over haar leven. Bijzonder wil ik vernoemen het prachtige artikel dat Edward Witsenburg over haar geschreven heeft. Naast het afscheid van Ank is er ook plaats voor nieuwe ontwikkelingen in deze FHF! De NFHV is een nieuw bestuurslid rijker en Nederland heeft er een nieuwe harp-winkel: Anne-Miek Koot stelt zich aan jullie voor en er is te lezen hoe Annemarie van Dijk en Yvonne Blaauw een kijkje namen bij De Troubadour harpen van Marije Groen in Delft. Meer bijzondere ontmoetingen zijn te lezen in 3 artikelen: Miektine ontmoette de franse harpiste Sarah Nichols, Anneke schreef ons over haar ontmoeting met Elisabeth Lebbing in het Rosa Spier Huis en Elisa ontmoette haar idool Lavinia Meijer. Wendy Kappelhof-Burghart ging naar de Jazz Harp Academy 2010 in Rotterdam. Ze schreef een klein stukje over haar beleving, maar in het volgende blad hopen we er nog meer over te horen van jullie! Dus ben je geweest, vertel ons dan over je ervaringen.
Zelf volgde ik een workshop bij Erik Ask-Upmark, naast een artikel is er ook bladmuziek van zijn hand voor degenen die zich eens willen wagen aan een stukje Zweedse muziek. Een rijk gevuld nummer dus deze keer, vol ontroerende en leuke artikelen.
Rest mij alleen nog aan te kondigen dat op 3 april 2011 weer een Open Folk Harp Dag is. Jij komt toch ook?

Anouk Platenkamp

FHF! 3 - 2010

Share

De zomer loopt al weer op zijn einde en de vakantie is helaas weer voorbij. Misschien heb je heerlijk geluierd aan het strand, of heb je juist de longen uit je lijf gefietst en een hele actieve vakantie gehad. In elk geval hoop ik dat iedereen weer vol energie zit om in de snaren van de harp te klimmen. De inhoud van FHF! 3 bestaat namelijk voornamelijk uit, jawel, harpmuziek!

Helaas moet ik op deze plek ook even stilstaan bij het overlijden van ons erelid Ank van Campen. In haar verliezen we een heel speciaal persoon, zij heeft ontzettend veel voor de harp in Nederland en ver daarbuiten betekend. Voor mij persoonlijk was zij vooral de persoon die met haar harpweekenden heel veel harpplezier heeft gebracht. Nu nog denk ik, als ik zelf weer eens een weekend organiseer, regelmatig terug aan de tijd van de harpweekenden met Ank. We zullen in het kerstnummer wat uitgebreider bij haar overlijden stilstaan.

Wat wel erg bijzonder is, is dat ook collega Inge Frimout-Hei altijd erg geïnspireerd is geweest door de harpweekenden van Ank van Campen. En juist Inge en ik hebben de muziek van FHF! 3 uitgezocht, geschreven en verzameld. Afgelopen jaar vond onder de noemer ‘harp in beeld’ in Brabant een harpfestival plaats (voor een reportage zie FHF! 2-2010). Er waren verschillende activiteiten op harpgebied waaronder twee harpweekenden en de Open Folk Harp Dag. De organisatie hiervan was mede in handen van Inge en ondergetekende. Daarom hebben wij, als afsluiting van al deze harpgebeurtenissen, de muziekspecial FHF! 3 inhoud gegeven.
Je vindt er muziek uit de oude harpweekenden van Ank in, zoals een heel grappig lied over een koning die gaat verhuizen (dank je wel Julia Stegeman, voor het arrangment!). Ook Anne Macdearmid is met een prachtig arrangement van Kurt Weill’s Autumn Leaves vertegenwoordigd. Je kunt de partituur hiervan downloaden! Er zit ook muziek in van recentere harpweekenden, Pippi Langkous komt voorbij, muziek uit Flidias and the Magic Harp (Inge maakte van The Fawn een harpsolo), maar er is ook nieuwe muziek te vinden. Zo heb ik speciaal hiervoor dit nummer Laure geschreven en geeft Inge ons alvast een voorproefje uit haar nieuwe bundel Blue Dreamworld.
En als laatste, het is nog een beetje vroeg, vind je ook nog een nieuw Sinterklaaslied!

Heel veel speelplezier!
Renske de Leuw

FHF! 2 - 2010

Share

Schrijf ik voor de uitgave van het kerstnummer (FHF! 2009-04) dat het te warm is voor de tijd van het jaar, is het nu (Hemelvaartsdag) te koud voor de tijd van het jaar. Wat kan het wéér toch raar doen.
Doen wij als vereniging ook raar? Dat willen wij graag van jullie weten. Wij krijgen steeds meer artikelen over pedaalharpisten en pedaalharpen. Die plaatsen wij met veel plezier, want het zijn mooie artikelen en gemaakt door leden. Wat vind jij, mogen we hier mee doorgaan?
Laat het ons weten (contact).

In deze uitgave blikken wij terug naar een geslaagde open dag, jawel, mét kleurenfoto's! Toch een goed idee om zo ons jubileum te vieren, niet waar?!
De open dag maakte deel uit van een aantal festiviteiten in het zuiden van het land; een besloten concert van Remy van Kesteren en twee harpweekenden!
Remy van Kesteren was een van de harpisten die in Utrecht een festival organiseerden voor harpisten. Zij regelden dat Anne-Marie O'Farrell vanuit Ierland naar Nederland kwam voor het festival én dat wij een interview met haar mochten afnemen.
Van Anne-Marie O'Farrell kregen we twee Ierse muziekstukken voor de wat gevorderde harpisten onder ons. Op de website zijn ze te beluisteren zoals ze volgens Anne-Marie gespeeld zouden moeten worden. Om jullie te helpen met studeren hebben we de stukken ook in 'studie-tempo' geplaatst. Veel speelplezier!
Nog meer Iers in het vervolg van het verhaal over harpen bouwen in Ierland, een Slip jig, ook uit Ierland en een uitvoering van Flidias (een Ierse legende) in de kidscolumn.
Verder nog meer in het blad: een interview met Orfeo, een interview met een harpspelende tweeling, én harpen op het web; het harpforum en harpisten op YouTube!

Genoeg te lezen dus!
Wendy Kappelhof

P.S. Heb jij de boeken 'solo' en 'samenspel' met daarin de muziek van de afgelopen 5 jaar FHF!
Nee? Nog niet gekocht omdat er geen samenspeel-cd bij zit?
Wel al gekocht, maar je mist toch die cd?
Het bestuur wil graag weten of jullie een cd erbij willen. Vul de enquête in. Het verplicht je tot niets!

FHF! 1 - 2010

Share

Het is bijna voorjaar…..maar het is nog wel koud. Dus wat is er fijner dan nog even binnen op de bank deze eerste FHF! van dit jubileumjaar te lezen en daarna achter de harp te kruipen. In deze nieuwe FHF! staan enkele hartverwarmende muziekstukken. Dan kan de lente toch niet lang meer op zich laten wachten…..

Wat kun je verwachten van FHF! 2010-01:

- nieuws over de JUBILEUM Open Folk Harp Dag 2010 op 10 april 2010 in Helmond
- interviews met een harpduo dat Metal speelt op de harp en een nieuwe Nederlandse harpbouwer
- een gezellig verhaal over harpen bouwen in Ierland
- veel Kids en 2 boekrecensies
- bladmuziek: The Kitchen Ragtime van Christoph Pampuch, van Anouk Platenkamp de eigen compositie Sunny Winter Day for Qinty en een arrangement van de traditional Oro mo Bhaidin, het lied Raponsje van Suzan van den Engel, Eva’s Opus van Eva Tebbe en het stuk Harp Rocker van Clemens Krijger en Nienke van Leijden.

Wij zijn natuurlijk ook benieuwd wat onze lezers van de FHF! vinden. Daar luisteren we zeker naar! Schroom ook niet om zelf artikelen in te sturen naar het Secretariaat NFHV, p/a Oude Pastorieweg 5, 5258 AA Berlicum.

Groetjes en tot ziens op de Open Folk Harp Dag,

Yvonne Blaauw

Jouw verhaal in de FHF! ?

Elke keer als er weer een FHF! bij de drukker ligt kruipt de redactie snel weer in de pen (e-mail) om voor de volgende FHF! de nodige kopij bij elkaar te zoeken. Heb jij een leuk of interessant verhaal voor de FHF!? Laat het ons weten!
Stuur je verhaal per e-mail of post naar het Secretariaat van de NFHV

Inhoud alle uitgaven FHF!

Selectie van muziekstukken die in ons laatste FHF! blad staan:

IMG 1 page 001

FHF!4 v 2017
I'm just thinking - Stijn van den Berg, arr. Serena Basten
Sunset at Lake Veluwe - Donna Verdell

FHF!3 v 2017
Hamabe no Uta - arr. Tamezo Narita
Lachin - Azerbeidzjan

FHF!2 v 2017
Volànt - Adriano Sangineto
Davidson the Luthier - Gavin Marwick, arr. Cheyenne Brown
Tomorrow's Song - Ólafur Arnalds

FHF!1 v 2017

Romanza - arr. Bess Franssen en Edith Zonneveld
Yvapobo guy - arr. Hans den Brok
Lentekriebels - Gabriëlle Jager

FHF!4 v 2016

Donna Donna - arr. Annerieke Kaldeway
Joropo Para Lili - Patrice Fisher
34-snaren melodie - Lieneke Brugmans

FHF!3 v 2016

Dreaming on a Star - trad. Colombian, arr. Andy Lowings
18 de Octubre - trad. Paraguay, arr. Alfredo Rolando Ortiz
Llorando se Fue - trad. Bolivia, arr. Jopie Jonkers/Inge Frimout-Hei
La Mariposa - trad. Bolivia, arr. Hans den Brok

FHF!2 v 2016

The Rizla

FHF!1 v 2016

Summertime - G. Gershwin, arr. Ghislaine Voorrecht
Amerika-Visan - trad. Swedish, arr Sally Sehlin
Idag ska Martin - trad. Swedish, arr Sally Sehlin
Tango Triste - Alfredo Rolando Ortiz

FHF!4 v 2015

Away in a manger - arr. M. Rietberg
Mary in the rose garden - C. Allanic
Chokola a bunnar - arr. S. Sehlin

FHF!3 v 2015

Visetone - arr. T. Rohrmann
Som stjärnan uppa himmelen - arr. S. Enochsson
Schottis after Christoffer Tholsom - E. Ask-Upmark
Dromte mig en drom i nat - arr. N. Stricker

FHF! 2 v 2015

Claire's song - Machteld Kerkmeester

let op: in de FHF! is weggevallen dat het gehele stuk een octaaf hoger gespeeld wordt dan genoteerd.

The Kesh jig - trad.
The Merry Blacksmith - trad.

FHF! 1 v 2015

Calum Sgaire - arr. Tristan Le Govic
Nincsen pénzem - arr. Constance Allanic
Shalyonka - arr. Constance Allanic

 

FHF! 4 v 2014

Per Parapent naar Krefeld 
Saturn (link naar YouTube film van Inge Frimout)
Kalea
Thy

FHF! 3 v 2014

Achas & Buelta
Chiming of the Bells
Lady Pulestow
Constantia Seconda
Gavotte
Partite sopra Fedele

FHF! 2 v 2014

Wild Asparagus - arr. Marieke Lesparre
Super Sparkle Spence - Tets Halbertsma
Parting of Friends - arr. Mirjam Rietberg

 

FHF! 1 v 2014

Gallagher's Frolics - arr. Gráinne Hambly
Marie's Tune - Rachel Hair
Dawn - Sam Engels
Echu eo ar Mare - arr. Mirjam Rietberg

FHF! 4 v 2013

Sinterklaas gaat los! - arr. Ghislaine Voorrecht
Ding Dong Merrily on High- arr. Anne MacDearmid
Jul, jul, stralende jul - arr. Erik Ask-Upmark
Ruairi Dubh - arr. C. Brown

 

FHF! 3 v 2013

A ribhinn og - arr. Cheyenne Brown
Coilsfield House - arr. Mary Macmaster
Puinneagan Caìl - arr. Wendy Stewart
Leaving Lismore - arr. Cheyenne Brown

 

 

FHF! 2 v 2013

Un Día Feliz
The quaker's Wife
Crathadh 'T 'Aodaich a Ghaoil
De Ronde van Negen
De Ronde van Negen 1a
De Ronde van Negen 1b

FHF! 1 v 2013
Herbstwalzer - Stefanie Bieber
George Brabazon - O'Carolan/Boekhoorn
Julia's Sunbeam - Tets Halbertsma
The Misty Forest - Marieke Lesparre

Beluister hier enkele van de muziekstukken die in vorige verenigingsbladen stonden:

FHF! 4 v 2012
Zannaans Verdriet
Faheys Jig
What Child is this (pdf)

FHF! 3 v 2012
La Guabina (bladmuziek - pdf)

FHF! 2 v 2012
Walvis 3
Walvis 2
Trizano
Las Mananitas Partituur
Las Mananitas 2-3
Las Mananitas 1-3
Las Mananitas 1-2
An Dro


FHF! 1 v 2012
Air for Sir Ronald
Sven Dyrig
Blessed Are The Flexible


FHF! 4 v 2011:
Little Drummer
Little Drummer slagwerk
Infant Holy Partij1 Partij2


FHF! 3 v 2011:
Breton Dance Tune
Fagail Lismore
Suo Gan
The Islay Reapers Song
Tra Va Mee

FHF! 2 v 2011:
De Olifant
In mijn Achtertuin
Joc In Patru
Mozart duet

FHF! 1 v 2011:

Chaconne
Indigo
Meike's Song
Passacaglia
Sarabande Buxtehude

FHF! 4 v 2010:
Anne Mac Dearmid duet
Bruiloftsdans
Easy Summer
Klompendans
Rondedans
Skebergslaten

 

FHF! 3 v 2010:
Autumn Leaves
Blue Butterfly
Blue Butterfly
(harpmusic.eu)
Laure
Fairy Dance

Tina en Anton

 

FHF! 2 v 2010:
BailliDun_A-OFarrell-snel
BailliDun_A-OFarrell-voor-studie
RollGoldFish_A-OFarrell-snel
RollGoldFish_A-OFarrell_voor-studie
Butterfly

 

FHF! 1 v 2010:
Oro mo Bhaidin
The Kitchen Ragtime
HarpRocker

FHF! 4 v 2009:
Deck the Hall
Komt verwondert U
Valse Adieu 06 karaoke
Wild Swan

 

FHF! 3 v 2009:
Plucking Berrys
Barvais Moor
Krebbel

FHF! 2 v 2009:
The Silkie
An Clarsair
Het maartse viooltje

 

FHF! 1 v 2009:
Mme Maxwell
Mr. 'O-Connor
Valse Petit Dejeuner
Water-Horses Lullaby

FHF! 4 v 2008:
A la Claire Fontaine

Deck the Halls
Gaelic Carol

Petit Garcon

 

FHF!  3 v 2008:
Fray Martin
Habanera of Camilla the Gorilla
Het Zonnetje Schijnt

FHF!  2 v 2008:
Juli07 van Saskia

Herinnering van Stefanie Struik
Ruimtemuziek van Niek de Vreeze

 

FHF! 1 v 2008:
Peckingstons Pond
The Lancer’s Quadrilles
Vogelnestje